Inledning
Träningslära del 2
Välkommen till den andra kursen i träningslära på häst. Den här kursen bygger vidare på vad som togs upp i första kursen. Här kommer det bli djupare kunskaper om skelettmuskulaturens uppbyggnad och funktion. Vad som sker i kroppen när den jobbar aerobt och vad som sker när kroppen går över på mer anaerob belastning. Kursen beskriver också hur du kan förbättra syreupptagningsförmågan i hästen genom träning. Det visas en del exempel på olika puls- och laktatkurvor på olika typer av hästar där du kommer att se hur olika de olika individerna påverkas av träningen.
Kursen innehåller en hel del så jag hoppas att du hänger med och får nytta av kunskapen. Träningen är inriktad på konditionshöjande träning, men du kommer också att ha nytta av innehållet för att förstå utvecklingen i hästen för ökad styrka i muskulaturen.
Om du som kursdeltagare får frågor så kan du använda funktionen för kommentarer på sidan som väcker frågor i dig. Då kan andra kursdeltagare och jag som kursledare se frågorna och ge svar på dessa.
Jag som har skapat kursen har under många år jobbat med praktiska puls- och laktatmätningar på sporthästar, skrivit utbildningsmaterial i ämnet för både Svensk Travsport och Svenska Ridsport Förbundet. Jag har föreläst i olika sammanhang för grupper och skolor, bland annat undervisat de blivande A-tränarna inom travsporten i detta ämnet. Jag har under flera år haft olika samarbeten med framgångsrika travtränare i att mäta och utveckla deras träningsmetoder med hjälp av puls- och laktatbaserad träning. Mycket av innehållet i kursen är taget från mina erfarenheter jag fått med mig genom åren, men också resultat av studier som gjorts på häst där bland annat en stor del sammanfattats i materialet "Equine Excercise Physiology"
Även om du inte är aktiv inom travsporten kommer du att ha stor nytta av kunskapen som du får till dig i den här kursen. Anatomin och fysiologin är den samma på häst och det är bara intensiteten i konditionsträningen som hamnar på olika nivåer i de olika disciplinerna. Du kommer att märka att det finns utrymme för utveckling inom alla discipliner när det gäller att förbättra hästens syreupptagningsförmåga.
Mycket nöje med att dyka djupare i träningsläran på häst!
/Nina Magnusson