Inledning

Inledning

Uttrycket ” if you don´t use it, you loose it” stämmer verkligen väl, både din och din hästs kropp. Kroppen behöver belastning för att hålla sig frisk och stark. Men det får inte bli för hög belastning i förhållande till vad kroppen är redo för att ta emot, då ökar risken för skador. I den här kursen beskrivs på ett enkelt sätt de olika vävnaderna som är kopplad till rörelse och cirkulationsorganen och vad som sker i hästen när den tränas. Du kommer att förstå vad det är som sker i kroppen som gör att hästen får en bättre kondition och på så vis kan utföra arbetet på ett enklare sätt.

Mer än hälften av alla veterinära ärenden på häst är kopplad till hälta, utan att det handlar om plötsliga skador. Det betyder alltså att vårt slitage av hästen är så stort att det leder till så hög grad av hältor som fångas upp av veterinär. Det här kan förebyggas till stor del med en ökad kunskap om hur hästen fungerar och hur man på ett klokt sätt tränar hästen starkare, istället för att vi sliter på hästen och gör den skör.




Kursen är upplagd med olika kapitel som innehåller en eller flera lektioner. Ibland används ord som för vissa kan vara svåra att förstå. Därför finns det en liten ordlista vid de lektioner där orden förekommer, som förhoppningsvis ska förtydliga ordens betydelse ännu mer för er alla.

Innehållet i kursen är baserat på hästens anatomi, mina kunskaper genom högskolestudier på Hippologprogrammet (SLU) samt övriga utbildningar och givetvis beprövad erfarenhet. Där jag hänvisar till vad forskning visat är det en summering av olika studier på häst som presenterats i framför allt "Equine exersice physiology" David Marlin and Kathryn Nankervis.

Bilder: Anatomibilder är publicerade från materialet Hästanatomi med godkännande från Svensk Travsport. Foton är tagna av Niklas Magnusson, författaren själv samt bilder fria att använda och publicera från nätet.


Copyright HippoFys

All kopiering, foto och spridning av detta material är förbjudet.

Fortsätt